Ja queda ben lluny aquell 2 de desembre de 1995, en què Sant Andreu de la Barca acollia la primera Trobada del Baix. Sis colles es va citar aquell dia, entre les quals els Castellers de Gavà, que després d’una caiguda en primera ronda, van haver de canviar els castells previstos. Només podrien completar un sol castell aquella jornada, la torre de 6. Una altra anècdota a destacar és que els Castellers de Cornellà, els liles, van fer l’únic castell de 8 assolit en una Trobada del Baix, el 4 de 8, també conegut com el carro gros. 23 anys després, el sostre de la trobada no ha estat superat encara per cap colla…

També cal recordar la IVa Trobada, celebrada a Gavà el 29 de novembre de 1998. El boom casteller iniciat a mitjans de la dècada va permetre que fins a nou colles de la comarca participessin en l’actuació. Durant les primeres diades, les colles només podien fer dos castells, i els de la camisa blava van tancar una gran actuació amb el 3 de 7, el 4 de 7 i el pilar de 5. La millor actuació d’aquella jornada.

Lluny queden ja aquestes dates, però l’esperit de superació dels gavanencs continua més present que mai. I després d’una diada per oblidar a Sant Feliu de Llobregat, el passat 28 d’octubre, els gavanencs tenien ganes de redreçar el rumb.

El dia es despertava amb un sol tímid al cel, però aviat es va trencar i van començar les pluges tot just quan les colles acabaven d’enfaixar-se. La pista coberta del col·legi Marcel·lí Moragas va servir aixoplugar els castells de la pluja intermitent, però no pas per a arrecerar-los del fred. Les colles que van acompanyar els gavanencs a plaça van ser els Castellers de Castelldefels, els Castellers de Cornellà, els Castellers de l’Adroc, els Castellers de Sant Feliu, els Castellers de Sant Vicenç dels Horts, els Castellers del Prat de Llobregat, la Colla Jove de l’Hospitalet, els Encantats de Begues i els Matossers de Molins de Rei.

Després dels pilars d’inici, començaven les rondes conjuntes. Les colles estaven agrupades en tres grups diferents que havien de fer les seves construccions simultàniament. Però ja ser sap que això de les pinyes no és una ciència exacta i cadascú va muntar quan va poder. La primera ronda va ser relativament ràpida, però el ritme es va truncar aviat per algunes repeticions de colles que havien desmuntat els seus castells. Malgrat això, a la diada es va veure més de 50 construccions entre pilars i castells (comptant descarregats i intents desmuntats) i només va haver-hi una caiguda, en el pilar de 5 dels Castellers de Castelldefels, que només van poder carregar.

Els Castellers de Gavà van fer una actuació impol·luta, de manual, amb tres castells descarregats al primer intent i un pilar de 4 aixecat per sota que posava la cirereta a una temporada que ja arriba al seu final. L’actuació dels gavanencs —p4, 3d6a, 3d6, 4d6, p4s— exhibició el bo i millor de la colla. I si bé encara tenen reptes pendents, com la torre de 6, el pilar de 5 o el 5 de 6, que només van poder carregar per Sant Pere, deixa un sabor de boca agradable. El final de temporada pels de la camisa blava serà, si exceptuem la seva participació al Xerinolis de Sant Nicasi, durant l’actuació al barri barceloní del Bon Pastor, el 2 de desembre.

Com ja és habitual en els últims mesos, els Grallers de la Font Groga han tornat a acompanyar els castellers locals durant la seva actuació. En aquesta ocasió, a més, van interpretar el toc de castells pels Castellers de l’Adroc, establerts a Sant Andreu de la Barca i Pallejà.

La Trobada del Baix va acabar amb el dinar de germanor, que l’Ajuntament de Gavà va decidir ubicar sota el porxo del darrere del seu edifici. Probablement, les condicions climàtiques no afavorien gens el lloc triat, però fer un dinar a l’exterior a mitjans de novembre és sempre arriscat. Potser si haguessin encès el llums…

EDITAT (19/11/2018 – 12:45): Segons ens han puntualitzat fonts dels Castellers de Gavà, va haver-hi una segona caiguda, també sense conseqüències, per part dels Castellers de Sant Vicenç dels Horts en el seu 4d6a carregat.

Us recordem que també editem una revista digital que podeu descarregar des del següent enllaç. També hi trobareu les instruccions per a subscriure-us de manera gratuïta: Revista Xerinolis.