Dissabte, 21 de setembre, començava una jornada ben llarga. Si més no, per als Encantats de Begues i els seus acompanyants musicals, els Grallers de la Font Groga, que sortien en autocar cap a Amposta a les 12 del migdia. La sortida, des de Begues, va anar acompanyada d’una tímida pluja fins a Vilafranca. Des d’allà, el sol va acompanyar els nostres protagonistes fins a la capital del Montsià, on participarien del VIè aniversari dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta. Entremig, però, una pausa a Altafulla per recarregar les piles i omplir el pap amb un bon tiberi.

L’arribada a Amposta a través del pont penjant augurava una bona jornada castellera, però el dia es va anar girant i els núvols van acabar fent acte de presència. La cercavila, que estava programada a les 17h, va començar amb més mitja hora de retard. El recorregut era molt breu, des de la plaça de Ramon Berenguer IV fins al pont i tornar. Els locals obrien el grup acompanyats dels seus músics, amb tres dolçaines valencianes i dues caixes. Gens habitual en el món casteller, però absolutament normal tenint en compte la seva zona d’influència. Els Encantats de Begues van ballar i picar de mans amb les tonades interpretades pels Grallers de la Font Groga.

La pluja, imprevisible com sempre, van començar just al final de la cercavila. Alguns dels castellers van enfaixar-se per si les gotes s’aturaven, però entre el retard acumulat i els núvols que sobrevolaven la plaça, es va acabar per desplaçar la diada al recinte firal 1 d’octubre.

La diada va començar molt freda pels castellers locals, ja que van desmuntar el 3 de 6 i el 3 de 6 amb agulla en les primeres dues rondes. Van aconseguir matisar el mal sabor de boca en la tercera ronda amb un 4 de 6 i, ja en ronda de repetició, el 3 de 6.

Els Bous de la Bisbal van tenir una actuació plàcida i sense gaires sorpreses. Van descarregar la torre de 6, el 5 de 6 i el 4 de 6. Tots ells amb un bon ritme de construcció i bones mides.

Per la seva banda, els ‘senglars’ van fer una diada perfecta amb totes les construccions descarregades al primer intent. Si bé planaven els dubtes per la poca afluència de camises, van descarregar un treballat 3 de 6 en primera ronda i un més que solvent 3 de 6 amb l’agulla en la segona. Per tercera ronda van descarregar un pilar de 4 aixecat per sota.

Per acabar, els músics de la colla local van interpretar el Toc de Vermut i la Polca d’Ours, que van servir de punt i a part a la celebració d’aniversari. La festa havia de continuar amb un sopar a base d’aperitius, entrepans i paella amb arròs del Delta. Una bona manera d’acabar el dia… Tot i que beguetans i gavanencs encara havien d’encarar la llarga tornada a casa.