Tal i com marca la tradició, octubre és el mes de la castanyada i de la romeria a Montserrat que organitza la parròquia de Sant Pere. En aquesta romeria, és habitual que l’Esbart Brugués faci les seves convivències, que inclouen una actuació de tots els seus grups a la plaça de Sant Jordi, davant mateix del temple sagrat.

Enguany, aquesta actuació ha tingut lloc diumenge, 27 d’octubre, i ha començat cap a 2/4 d’una. La música del ball de rams de Gavà donava el tret de sortida a l’exhibició, que seguia al el Toc de panoli, un ball de nova creació inspirat en les Terres de l’Ebre. L’esbart continuava amb les majorales d’horta de Sant Joan, que han donat pas a un petit recés… i és que la música havia estat sonant amb un volum extraordinàriament baix per un error en les connexions.

Un cop solucionat el tema musical, l’actuació ha prosseguit amb la Cascavellada d’Ametlla de Merola i un ball protagonitzat per les panderetes. Acte seguit, feien la seva aparició les nenes més petites, interpretant el Ball de Sant Ferriol. El programa ha seguit amb el bolero de Torrent, el galop de panderetes, el ball de Pedretes (procedent els Pastorets de Mataró), la moixiganga d’Algemesí coreografiada pel David Martínez, el ball de l’ós, l’espunyolet del Berguedà i ha clos amb les Gitanes del Vallès.

Després d’un sopar de germanor, l’esbart va donar per acabades les seves convivències a la muntanya sagrada de Montserrat. El seu proper objectiu serà la nova edició dels Pastorets Dansen, per a la qual es preveuen diversos canvis.