Les festes majors gavanenques, ja sigui la de Sant Pere o la de Sant Nicasi, tenen com a colofó la cercavila Xerinolis. Una cita afegida al nostre calendari festiu l’estiu de 2005 i que, des de llavors, no ha faltat mai al programa.

Enguany, i tal i com es va fer l’any anterior, s’han organitzat dos recorreguts diferents. Un d’ells, ha sortit des de la plaça de la Pagesia, on han començat a ballar el Kalamot, la Bruguers i alguns gegantons al ritme dels Grallers l’Anguila. Els Castellers de Gavà han descarregat diversos pilars durant el recorregut, que han servit com a cirereta de la seva excel·lent temporada. A continuació, l’Esbart Brugués anava fent difusió de la nova edició de ‘Els Pastorets Dansen‘, amb un simpàtic vailet al capdavant que ha exhaurit tots els fulletons. Els Grallers de la Font Groga han acompanyant aquestes dues entitats, igual que a la Cuca Mallola, portada per l’animada canalla de la UME. Tancaven el grup d’aquesta primera cercavila els Bastoners de Gavà, que pel matí ja havien fet una primera actuació pel mercat de Nadal.

El segon dels recorreguts començava a la plaça Catalunya, on la Companyia General del Foc ha protagonitzat un correfoc que ha apujat els graus d’aquests últims dies de tardor. Amb ells, els grup de percussió 7 de Ritmes, de l’Esplai el Mamut, i els Diables de Viladecans.

Finalment, totes les colles s’han ajuntat al Parc de la Torre Lluc, on han tingut els tradicionals balls de lluïment. Entre els elements a destacar, l’estrena de la peça ‘Sant Antoni l’ermità’ per part dels Grallers l’Anguila, que ha servit de ball final pels gegants i gegantons. Els Castellers de Gavà ha ofert l’últim pilar de la temporada, que han celebrat ballant la polca, a la qual s’ha unit part de públic i de la resta de colles presents. L’Esbart Brugués ha organitzat un multitudinari ball del Patatuf, on petits i grans han compartits els passos d’aquesta dansa gavanenca. Els Bastoners de Gavà han estrenat amb un èxit aclaparador el seu grup infantil, que han demostrat que encara hi ha ball de bastons per a una bona temporada. La Cuca Mallola ha ballat al ritme del seu ball, obra del Ramon Solé, i que s’havia recuperat per Sant Pere després d’una dècada a l’ombra. Per acabar, els 7 de Ritmes ha apujat els decibels a la plaça per a presentar els diables, gavanencs i viladecanencs, que han tancat la cercavila a base de foc i pólvora.

Com sempre, participants i acompanyants han pogut fer un berenar a base de xocolata i melindros que, si bé no calien per fer entrar en calor, ja que les temperatures de la jornada han estat ben suaus, han permès acomiadar una temporada de cultura popular que augura grans moments de cara a l’any 2020.