L’aplec de Sant Miquel, celebrat al Castell d’Eramprunyà, ja està documentat al segle XVI. Malgrat la seva desaparició el 1920, gràcies a la feina de diverses persones i a la vitalitat de mossèn Abelard Sayrach, el 1961 es va recuperar novament i ha arribat amb força als nostres dies.

Enguany, l’aplec ha commemorat la destrucció del castell el 1469 durant la guerra civil del segle XV. Per tal de recordar l’efemèride, s’ha repartit l’auca de la destrucció del castell, amb textos de Josep Campmany, il·lustracions de Ma del Mar Santa i la col·laboració d’Òmnium Cultural.

A primera hora del matí, els participants més matiners s’han congregat al monument al general Josep Moragues, que ha substituït la plaça de Batista i Roca com a punt de partida. En arribar al castell, una bona ració de xocolata i coca de Sant Miquel esperava tothom.

A les 10h del matí, la campana Miquela començava els seus repics i tenia lloc la tradicional missa dins de l’ermita de Sant Miquel. Igual que l’edició anterior, una sessió de contes per als més menuts prosseguia amb el programa.

Entre les activitats de cultura popular podem destacar el taller de dansa tradicional a càrrec de l’Esbart Brugués i amb l’acompanyament musical dels Grallers de la Font Groga. Després que els assistents ballessin el Patatuf i la Polca d’Ours, els grallers locals han continuat amb un breu concert amb peces com ara el Goig de l’amiga, el Recluta o el Xerinolis, que han estat ballades per alguns dels assistents.

Per cloure les activitats principals, els Castellers de Gavà han aixecat diversos pilars de 4 i, finalment, un petit vano amb el qual han desplegat una senyera al vent.

Com sempre, la canalla de la UME i de l’AEiG Roc del Migdia han participat activament dels jocs medievals per a colles; també han ofert diversos tallers i servei de bar.