El text exposat és obra del Centre d’Estudis de Gavà i forma part del tríptic de l’edició dels Tres Tombs 2018:

Sant Antoni Abat (Alt Egipte, 251 – 356) fou un monjo que és considerat patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics, així com dels traginers. La llegenda diu que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, agraït, el va acompanyar la resta de la seva vida; per això popularment se l’anomena sant Antoni del porquet. La seva festa se celebra el 17 de gener. El ritu principal consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l’interior de la població. Per això s’anomena Tres Tombs. Antigament es donava tres voltes al voltant d’una gran foguera. Un cop el cristianisme tingué major presència, els tombs es van passar a fer al voltant de l’església, des d’on es fa la benedicció dels animals.

A Gavà, tot i ser un poble de llarga tradició agrícola, no es documenta aquest culte ni costum durant l’època medieval. Només a partir del 1662, després de la Guerra dels Segadors, trobem el culte a un primer sant protector de la pagesia: sant Isidre, que apareix lligat al de Sant Nicasi: ambdós compartien altar a l’antic temple parroquial; Sant Nicasi protegia les persones de les malalties i Sant Isidre les collites. El 1853 consta que es va dotar l’administració de Sant Isidre d’una bandera, que es va refer el 1892, i el 1908 es va decorar amb un cordó.

El culte pròpiament a Sant Antoni Abat apareix a Gavà a inicis del segle XIX. Cap al 1851 ja hi havia una administració oficialment constituída, que compartia altar i celebració amb Sant Pau. Així, el 17 de gener se celebrava Sant Antoni Abat i pocs dies després, el 25 de gener, la conversió de Sant Pau. L’administració de Sant Antoni Abat tenia una bandera o penó propi, que es treia per fer els tres tombs. EL 1893 consta una despesa per arranjar-la. A partir del 1868* la festa, a Gavà, va guanyar amb esplendor: es va començar a contractar una orquestra per acompanyar l’ofici cantat, cada any fins al 1916. Una de les societats que amb més entusiasme se sumà a la festa fou el Cafè del Centre: la seva seu es va inaugurar el 17 de gener de 1890 amb l’orquestra Els Fidels de Barcelona i la cavalcada dels tres tombs, després de la qual es convidava els participants a un refrigeri. La festa es finançava amb els donatius dels veïns, l’«aplega», que durant tot l’any aportaven almoines a aquesta finalitat. Més endavant, quan entre el 1906 i el 1916 es va constituir el Sindicat Agrícola de Gavà, va ser aquesta entitat qui organitzava la festa, que posteriorment va ser mantinguda per la Hermandad de Labradores y Ganaderos de Gavá.

La festa va decaure als anys setanta, fins que va desaparèixer. L’any 2013 es va recuperar, fins a l’actualitat.

* En el tríptic original, posava 1898. En Josep Campmany, el mateix autor del text, ha esmenat aquesta data per la de 1868.