La calor no ha aturat pas les colles de cultura popular de Gavà i s’han aplegat minuts abans de les 19h al passeig Maragall. Abans de començar la cercavila, les responsables del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Gavà han reunit els responsables de les entitats per tal de comentar un petit contratemps. Una de les pilones de seguretat que barren el pas a la Torre Lluc per seguretat no havia estat retirada i calia modificar lleument el recorregut previst. Finalment, les colles han girat pel carrer del centre i han accedit al parc des del carrer de Salvador Lluch.

Com sempre, els Barons d’Eramprunyà han obert la comitiva amb els portadors de l’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels. Tot seguit, el Kalamot i la Bruguers amb els gegantons. Totes aquestes figures han estat acompanyades pels Grallers l’Anguila, que pel matí havien celebrat les seves tradicionals matinades.

A continuació, els Castellers de Gavà, que venien d’una bona actuació durant el dia anterior i oferien diversos pilars durant el recorregut. Els Grallers de la Font Groga han interpretat per ells el Toc de Castells, però també han acompanyat la Campana de Sant Pere, portada pel Roc del Migdia, i l’Esbart Brugués, que després de molts anys recuperava dos dels seus nans, fets a imatge i semblança dels Nans Vells de la Patum.

A continuació de l’esbart, els Bastoners de Gavà, que havien fet un taller de bastons aquell mateix matí per tal de promocionar la Trobada Nacional Bastonera del següent cap de setmana, celebrada també a la nostra població. De fet, el mocador Xerinolis d’enguany és en honor a aquesta colla que tancarà amb la trobada el seu desè aniversari.

La Cuca Mallola, que no tenia acompanyament musical propi, ha anat ballant al ritme dels altres grups. Per a les peces de lluïment, han comptat amb l’acompanyament dels Grallers de la Font Groga, que han anat amunt i avall durant tota la cercavila.

I per acabar, els grups de percussió 7 de Ritmes, de l’Esplai El Mamut, amb el seu gegantonet i els Sonaquetomba, seguits per la Pepa, de la Companyia General del Foc, que anava mullant a propis i estranys.

En arribar al Parc de la Torre Lluc, les diferents colles s’han anat preparant per a l’esperat final de festa. Un moment en què el públic s’aplega per tal de veure els balls finals de cada entitat. Primer de tot, els Barons d’Eramprunyà, que han ballat al ritme de la Tocata de Villagordo, i després la resta de gegants i gegantons, que han ballat el pasdoble i corranda ‘A Gironella’.

Els Castellers de Gavà han irromput a plaça amb un pilar de 4 molt aplaudit pel públic. La Campana de Sant Pere, acompanyada per les quatre mules, ha fet el seu ball de lluïment amb la seva peça pròpia, titulada igual que la figura i composta pel músic local Raúl Puga i Fernández.

L’Esbart Brugués s’ha decantat pel Patatuf, una dansa pròpia del Carnestoltes, i que ha animat gent d’altres colles i del públic a apuntar-se a aquesta simpàtica contradansa. Els Bastoners de Gavà eren els següents i han ofert dos balls diferents.

Tot seguit, la Cuca Mallola ha protagonitzat un dels moments més simbòlics de la jornada. En Ramon Solé, saxofonista i antic graller local, va compondre una peça per a tot el bestiari de la companyia i per a la cuca l’any 2008. Des de llavors, que no s’interpretava aquesta peça i gràcies a la gent de la UME i als Grallers de la Font Groga ha pogut tornar a plaça onze anys després.

Els grups de percussió han continuat la festa amb els seus ritmes de mestissatge i han animat la gent a ballar i a saltar. En acabar, era el moment àlgid de la festa i els músics es preparaven per a interpretar la peça ‘Xerinolis’, estrenada un any abans per tal de cloure la cercavila amb totes les figures i entitats ballant al mateix moment. Però la Pepa, portada per la gent de la Companyia General del Foc, ha decidit fer de les seves i ha irromput a plaça abans de poder interpretar la peça final, remullant tot el terra i fent retirar la resta de figures, que han marxat sense poder fer el ball final. La segona vegada que la Pepa deixa veure les seves entremaliadures en públic després que el 2017 passés exactament el mateix…