Com no podia ser d’una altra manera, la cercavila Xerinolis ha estat l’acte estrella de la Festa Major. Poc abans de les 19h, el passeig Maragall s’ha anat omplint amb les entitats de cultura popular de Gavà. Les campanades de l’església de Sant Pere donaven el tret de sortida a les diferents colles de la ciutat.

Els Barons d’Eramprunyà, que feien 25 anys, obrien la comitiva amb els portadors de l’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels. Tot seguit, el Kalamot, la Bruguers i els gegantons dels més petits, portats pels integrants de l’Agrupació de Gegants i Gegantons de Gavà. Totes aquestes figures, acompanyades pels Grallers l’Anguila.

El següent grup era el dels Castellers de Gavà, que el dia anterior va fer una gran diada a la plaça de Josep Tarredellas. A banda de recolzar i animar els gegants de la ciutat, han alçat diferents pilars durant el recorregut; incloent-hi un pilar amb canvi d’enxaneta en l’últim instant, quan la primera enxaneta, ja col·locada sobre la pinya, va decidir que no pujava.

La campana de Sant Pere seguia el grup següent, amb els portadors de l’AEiG Roc del Migdia i l’acompanyament musical d’un segon grup dels Grallers l’Anguila. Les figures han estat restaurades aquests últims mesos per tal de lluir perfectament per a l’ocasió.

L’Esbart Brugués anava just al darrera, amb integrants de les diferents seccions de l’entitat. Malgrat no disposar d’acompanyament musical propi, han ballat al ritme de la música dels grallers del davant, que també els ha interpretat el ball del Patatuf i la Polca d’Ours als diferents punts de lluïment.

Seguidament, els Bastoners de Gavà han anat exhibint els seus balls acompanyats del grup de gralles Ginjolers, que els han acompanyat ja en diverses ocasions durant els últims anys.

El grup de timbalers de l’Esplai el Mamut s’encarregava seguir la cercavila amb el ritme dels seus tambors i timbals. Han estat seguits de ben a prop del seu gegantó, que ha ballat incansablement durant tot el recorregut.

La Pepa, de la Companyia General de Foc, ha anat remullant el públic. La calor era insuportable i l’aigua llençada per la bruixa de Gavà era ben rebuda pels assistents a l’acte. També pel grup de percussió Sonaquetomba, que tancaven la cercavila amb un ambient més refrescat.

Ell mateixos han estat els últims en entrar a la Torre Lluc i els primers a fer el seu lluïment, que ha contagiat el nombrós públic assistent. Just després, els Barons d’Eramprunyà han ballat el seu ball de lluïment amb l’estrena d’una nova peça, composta especialment pels seus 25 anys. També han estrenat peces pròpies la campana de Sant Pere, inspirada en la seva llegenda, i l’Esbart Brugués. Al final, entitats i públic han participat del ball final, el Xerinolis. I la Pepa irrompia a la plaça amb les notes finals per a remullar tots els assistents a l’acte.

Per acabar la jornada, l’Esbart Sant Martí, del Clot, oferia el seu espectacle Toc d’inici al mateix parc de la Torre Lluc. L’espectacle es tancava d’una manera certament inesperada. Un dels dansaires que hi havia dalt de l’escenari, micròfon en mà, protagonitzava un dels actes més emotius de la Festa Major. Mentre amb l’altra mà sostenia una rosa blanca, deia a la seva parella, també dansaire: “Jo sempre t’havia dit que a la persona amb qui volgués passar tota la vida, li donaria una rosa blanca…”. I sí, li va demanar matrimoni… No va faltar l’anell i… Bé, va acceptar! Moltes felicitats a la parella!

El grup d’havaneres gavanenc Gats Vells va posar punt i final a la vetllada. Acomiadant una Festa Major inoblidable…

Us recordem que també editem una revista digital que podeu descarregar des del següent enllaç. També hi trobareu les instruccions per a subscriure-us de manera gratuïta: Revista Xerinolis.