A diferència d’en Pere i na Maria, el Barons d’Eramprunyà, aquestes figures tenen un origen mitològic vinculat a llegendes i elements físics i geogràfics del terme municipal de Gavà. Tothom pot vincular en Kalamot i na Bruguers amb la toponímia local.

Kalamot

Alçada: 2,50 m (aprox.)
Pes:
20 kg (aprox)
Any de construcció:
2010
Material: cartró i fusta
Constructora: Dolors Sans
Estrena: Festa Major de Sant Pere 2010

En Kalamot representa un home gran, un ésser mitològic a qui no afecta el temps. Té una capa de pèl i roba rogenca, com la pedra sobre la qual s’aixeca el castell d’Eramprunyà. El gegant simbolitza el temps i la història de la ciutat, gràcies a les quatre figures annexes que carrega sobre la seva esquena o que acull entre les seves mans on, a més, porta una clau, en clara referència a Sant Pere, el nostre patró. Les quatre figures són:

· Home del neolític: que evoca un passat que ens es proper gràcies al Parc Arqueològic de les Mines Neolítiques de Gavà i troballes tan mediàtiques com la “Venus de Gavà”.
· Gavius, patrici romà: s’especula que fou propietari d’una domus romana ubicada al nostres terme municipal i una teoria defensa que el nom de Gavà podria ser una evolució del seu nom personal.
· Cavaller medieval: representa l’època d’esplendor de la Baronia d’Erampunyà, de la qual el seu castell, és la màxima expressió.
· Operari modern: un treballador de qualsevol de les grans indústries que a principis del segle XX es van establir a la localitat. Simbolitza el desenvolupament i el progrés que ens ha portat fins a l’actualitat.

Si voleu, podeu accedir a la llegenda d’en Kalamot prement aquí.

Bruguers

Alçada: 2,40 m (aprox.)
Pes: 20 kg (aprox)
Any de construcció:
2011
Material: cartró i fusta
Constructora: Dolors Sans
Estrena: Festa Major de Sant Pere 2011

La Bruguers també és un ésser sobrenatural, una figura protectora de la natura i, per això, amb elements d’ella clarament definits. Evoca la plana del delta del riu Llobregat, sobre la qual s’estenen les terres de conreu. El producte més destacat de l’horta gavanenca és l’espàrrec blanc. I si bé els espàrrecs que duu al cistell són de color verd, una mirada curosa als seus cabells ens permeten veure que estan formats per diversos espàrrecs blancs…

A cadascun dels seus braços trobem, com a part integrant dels mateixos, dues figures que representen dos fullets, un amb vestit de pinya amb un bolet que simbolitza la muntanya; l’altre, amb cua de peix i amb un cargol de mar que simbolitza la platja. En resum, una figura que amb els seus diversos elements és l’expressió gràfica de l’eslògan de Joan Solé i Margarit: “De tot tenim a Gavà: platja, muntanya i pla”.