7:30 del matí. Estació d’autobusos de Vilafranca del Penedès. Unes quantes persones comencen a aplegar-s’hi. És d’hora al matí, però ja es nota la calor. Lentament, l’estació d’autobusos es va omplint. La Colla Jove Xiquets de Vilafranca surt a les 8 en un autocar cap a Osseja, a la Catalunya Nord. I amb ells, la colla gavanenca Grallers de la Font Groga.

Els espera una llarga jornada, ja que Osseja celebra la Festa Catalana. El matí comença amb la missa a l’església de Sant Pere, patró de la població. La Cobla Mil·lenària interpreta algunes peces durant l’ofertori i, en acabat, segueix a la plaça, on uns quants dansaires ballen sardanes sota el sol lluent.

A continuació, es comencen a enfaixar els castellers de la Jove de Vilafranca, una colla amb una energia especial i molt de caliu en el seu sinus. L’entrada en escena ha estat especial. La majoria del públic era local i no havien vist mai els castells en directe. Miraven les faixes, les camises del mateix color i els pantalons blancs impoluts… Expectants, sense saber què acabarien veient.

I per fi, el toc de les gralles irrompia a la plaça davant d’un públic completament entregat. Els vilafranquins han descarregat amb mestria un pilar de 4 aixecat per sota que, de tan ràpid, pràcticament no han deixat sonar la descarregada de les gralles de la Font Groga. Entre ronda i ronda, en només actuar una colla, per megafonia s’explicava en català i francès quins castells s’estaven oferint. Finalment, han fet la torre de 6, el 3 de 6 amb l’agulla i un intent desmuntat de 4 de 6 que provava l’estructura del 4 de 7, pensant en descarregar-lo la setmana següent a Beziers. Els dubtes de la canalla han fet desmuntar-lo amb dosos carregats, però tot seguit l’han descarregat. Per acabar, han fet dos pilars de 4 i els grallers han interpretat el Toc de Vermut de Vilafranca.

Després del dinar, la Cobla Mil·lenària ha posat una nova nota sonora a la Festa amb una lluïda audició de sardanes. Malgrat això, la pluja ha fet que es moguessin primer al cinema i després de nou a plaça.

Els Gegants de Villalobent continuaven la tarda acompanyats pels seus grallers i timbalers. Han començat amb dos balls de lluïment a plaça i han continuat en cercavila pels carrers de d’Osseja. En arribar-hi novament, els castellers ja tornaven a estar enfaixats per oferir una petita mostra al públic congregat, molt més nombrós que al matí. A la tarda, només volien fer alguns pilars, però davant de tant de públic, han fet també un 3 de 6, que ha estat aplaudit pràcticament de principi a fi per un públic que encara no està acostumat als tempos dels castells.

Per sort, això pot canviar en breu, ja que acaba de néixer la colla Castellers de Cerdanya, que ja han completat dos assajos. Durant tota la jornada, han acompanyat els castellers de la Jove de Vilafranca i s’han carregat encara de més raons per a tirar endavant el seu projecte.

El toc de vermut posava el punt i final a l’actuació castellera, que continuava amb ball folk d’arrel catalana i una sessió de ball a càrrec d’un punxa-discos. Mentrestant, la Jove de Vilafranca i els Grallers de la Font Groga tornaven en l’autocar. Potser amb menys energies que al matí, però amb una gran satisfacció per la bona feina feta.

Us recordem que també editem una revista digital que podeu descarregar des del següent enllaç. També hi trobareu les instruccions per a subscriure-us de manera gratuïta: Revista Xerinolis.

Algunes imatges pertanyen al Twitter de la Colla Jove de Vilafranca i dels Castellers de Cerdanya.