L’Esbart Brugués va néixer el setembre de 1997. Mossèn Jaume Bogunyà, que procedia de la Parròquia del Clot i l’Esbart Sant Martí de Barcelona, tenia la voluntat de crear a Gavà un grup similar que cultivés la dansa tradicional. No va ser fins onze anys després de la seva arribada a la Parròquia Sant Pere de Gavà que va coincidir amb la Imma Giner, que havia entrat a treballar a una escola de la ciutat i que procedia de l’històric Esbart de Dansaires de l’Orfeó Gracienc. En unir les seves energies i esforços, van crear ràpidament un grup de nens i nenes, també d’adults, que van formar aquesta primera fornada de dansaires de l’Esbart Dansaire Brugués, que sempre ha estat vinculat al Centre Cultural de la parròquia.

En els seus vint anys d’història, el Cos de Dansa ha estat dirigit per la Imma Giner, l’Azahara Abadías i en Joan Martí, director des del 2010. L’entitat ha participat de diferents festivals internacionals a Espanya, Andorra, Txèquia, Itàlia, Sardenya i França. Cal destacar l’estrena dels espectacles L’olor de la Terra (2010), Els Pastorets Dansen (2010), Tradició (2011) i Petjades del Temps (2013).

L’Esbart Brugués és només una més de les entitats gavanenques que han cultivat la dansa tradicional. Des de la seva creació i durant els primers anys del segle XXI, va conviure amb l’Esbart de Dansaires la Tornaboda. L’any 1922, naixien a Gavà els seus dos primers esbarts: Esbart La Ginesta (grup d’adults vinculat al Cafè del Centre) i Esbart Folklore de Catalunya – Delegació de Gavà (grup de nenes ‘Caputxetes blanques’ i de nens ‘Esbart Folklore Infantil de Gavà’ vinculats al Cafè de la Plaça i dirigits pel mestre Joan Rigall). A més a més, podríem comptar-hi també els grups de Dansa tradicional de l’escola Sagrat Cor i de l’escola Salvador Lluch, així com el grup de Coros y Danzas de la Secció Femenina de les FET i les JONS, l’acadèmia de Ballet Núria (que comptava amb un grup de dansa tradicional sota el nom Esbart Nostra Senyora de Brugués) i el grup de dansa Sellarès. La dansa tradicional sempre ha estat present a Gavà, sense comptar els anys més foscos del franquisme, on només les sardanes traspuaven en ocasions molt concretes.

E-mail: esbartbruguesdegava@gmail.com

Xarxes socials: