Els Castellers de l’Adroc peculiar per diverses raons. La primera és que no tenen pas una població, sinó que neixen de la unió de Sant Andreu de la Barca i de Pallejà, dues poblacions veïnes. La segona, que fan servir una camisa a quadres, gens habitual en el món casteller. Els Castellers de l’Adroc comencen a organitzar-se a principis de 2016 i descarreguen el seu primer castell de 6 el 2017. No serà fins el 2018 que accedirà al món casteller com a colla de ple dret.

Aquest cap de setmana ha estat escollit per la colla per tal de celebrar el seu 1r aniversari. I a la cita han vingut altres colles de la comarca que s’han sumat a la festa: els Castellers d’Esplugues, els Castellers de Sant Feliu i els Castellers de Gavà.

El primer cap de setmana de primavera augurava una primera fornada de castells de 8 arreu i, si bé al Baix Llobregat encara haurem d’esperar algunes setmanes més per a veure’ls, la realitat és que les colles han exhibit unes bones construccions malgrat ser principis de temporada.

La jornada començava amb un pilar de dol a càrrec dels Cargolins, que recordaven així el Gaspar, un company traspassat el mes de desembre i que ha fet emmudir la plaça. Tot seguit, els pilars d’inici, tots ells de 4 i amb els espluguins fent-ne dos de simultanis.

Els locals han començat la seva actuació amb bon peu i en primera ronda descarregaven un 3 de 6 de bones mides. En segona ronda li han posat l’agulla a la mateixa construcció amb la mateixa sort. En tercera ronda, però, han descartat de fer castell i han provat el pilar de 5, que ha sobtat propis i estranys per la fase de la temporada en què ens trobem. Els de l’Adroc han tirat amunt el pilar, que ha pujat a bon ritme i sense sotragades. Malgrat això, en col·locar-se l’enxaneta, el pilar ha fet una revincada que ha provocat la caiguda. Han donat per carregat el pilar, tot i que alguns necessitaven la ‘photo finish’ per veure realment si havia estat així. Detalls a banda, la caiguda ha requerit l’actuació dels serveis sanitaris, que han retirat en llitera el segon del pilar per precaució. Vint minuts després, el casteller sortia pel seu propi peu de l’ambulància i tot quedava en un ensurt.

Els Castellers d’Esplugues han portat a plaça dos castells de 7 bàsics amb una factura impecable. Les estructures del 3 i del 4 fan pensar que durant la temporada podran portar-les a plaça amb un pis més. En tercera ronda han descarregat un 5 de 6 ben sòlid.

Els Castellers de Sant Feliu no han volgut arriscar gens en aquesta diada i han fet algunes proves en el pom de dalt amb les construccions bàsiques de 6. Han sortit de plaça descarregant el 3, el 4 i la torre de 6, per aquest ordre.

Pel que fa als Castellers de Gavà, han millorat la seva anterior actuació, que tan sols els va servir per descarregat el 3 de 6, a Muntanyola. En primera ronda han provat el 4 de 6, que descarregaven amb un ritme molt interessant. El primer intent de la temporada i el primer èxit. Bones notícies d’inici que quedaven ocultes per dos intents desmuntats del 3 de 6 amb l’agulla. El castell estava bé i, fins i tot, en el segon intent hi ha hagut un intent de coronar-lo, però errors de comunicació en el pom de dalt han fet demuntar la figura que, no obstant, ha coronat l’agulla. En tercera ronda, han descarregat a la primera el 3 de 6, amb bones mides i sense gaires dificultats. Els de la camisa blava han sortit satisfets de l’actuació, malgrat els problemes amb el 3 de 6 amb l’agulla. Tal i com recordàvem en la crònica de Muntanyola, la temporada passada van necessitar 3 actuacions per tal de coronar el primer castell. Aquest 2019 porten ja tres castells descarregats en només dues actuacions.

L’actuació va acabar amb la ronda final de pilars, que repetia exactament el mateix que a la ronda d’inici. I per acabar, els músics han interpretat el Toc de vermut i la Polca d’Ours. Entre ells, hi havia els Grallers de la Font Groga, que han acompanyat novament els Castellers de Gavà. Menció especial als grallers i timbalers de l’Adroc, que s’estrenaven a plaça després d’uns mesos d’assaig.

Resultats del 1r aniversari dels Castellers de l’Adroc:
· Castellers de l’Adroc: p4, 3d6, 3d6a, p5c, p4
· Castellers d’Esplugues: p4 (dol), 2p4, 3d7, 4d7, 5d6, 2p4
· Castellers de Sant Feliu: p4, 3d6, 2d6, 4d6, p4s
· Castellers de Gavà: p4, 4d6, id3d6a, id3d6a, 3d6, p4

Us recordem que també editem una revista digital que podeu descarregar des del següent enllaç. També hi trobareu les instruccions per a subscriure-us de manera gratuïta: Revista Xerinolis.

Imatge extreta de les xarxes socials dels Castellers de l’Adroc.