Després de diversos intents de recuperació, el 1980 es va tornar a ballar la Tornaboda. L’any 1981 no es va celebrar, però ja des del 1982 s’ha ballat sense excepció —Viladecans ho la va recuperar un any més tard.

Les edicions dels anys 80 i 90 van estar marcades per un caràcter eminentment festiu i miraven de respectar els elements de la Tornaboda que s’havien celebrat dècades abans: la cercavila de l’Aplega, el ball recuperat per la Ma Eugènia Marrugat i recollit per nombrosos folkloristes, el rei Carnestoltes fet de palla i passejat d’alt d’un burro i personatges com el vell, la vella i l’inigualable Esparriot.

Aquests elements han anat caient de la festa o bé modificant-se, de manera que la festa actual té molt pocs elements en comú. En essència, es manté el ball de la Tornaboda, a càrrec de l’Esbart Brugués i de la colla de dansaires de Viladecans, que s’arrepleguen exclusivament per a aquestes dates.

Diumenge, 23 de febrer, era Diumenge de Carnaval i, per tant, dia de la Tornaboda. Els dansaires gavanencs es van desplaçar fins a Viladecans, on els dansaires locals ja havien fet la seva cercavila de l’Aplega i ballat la Tornaboda a diversos indrets de la població. I és que a Viladecans encara mantenen aquesta part de la tradició. Els dansaires anaven acompanyats d’una nombrosa canalla vestida com l’Esparriot; és a dir, robes blanques, picarols i una escombra de palla per a emprenyar la gent.

En arribar a la plaça de la Vila, els gavanencs s’hi van unir i van fer el ball de la Tornaboda amb l’acompanyament musical dels Grallers de Viladecans i dels Grallers l’Anguila. L’Esparriot de Viladecans, via micròfon, anava animant la gent i explicant en què consistia la festa; la pedagogia és molt important per a entendre la festa. Com ja és habitual, es va ballar la Tornaboda i el Patatuf, per a després repetir els mateixos balls, però barrejant dansaires gavanencs i viladecanencs. Per acabar, ball del Patatuf popular que va fer petita la plaça i un tastet de bunyols i moscatell acabats de sortir de la pastisseria.

Era el torn de tornar a Gavà, on dansaires i músics repetirien el mateix protocol. O gairebé… Perquè ni l’Esparriot ni cap altre personatge del Carnestoltes, sense comptar els propis dansaires, no hi va ser present en l’acte més tradicional de la festa. Malgrat això, les persones combregades al Parc de la Torre Lluc van poder presenciar i participar de la dansa.