El 2 de novembre és Dia dels Difunts segons la tradició catòlica, però també va ser el dia de l’actuació castellera celebrada a la Festa Major de la Verneda-Sant Martí. Així doncs, al migdia, en horari gens habitual per una diada castellera en dissabte, començava la primera actuació castellera a la plaça de la Palmera de Sant Martí.

Els Castellers de Barcelona, com a amfitrions, van comptar amb l’acompanyament dels Castellers de Montcada i Reixac i els Castellers de Gavà. El barcelonins, que enguany celebren el seu 50è aniversari, van fer una diada de mínims atès que l’endemà tenien una altra actuació. I tant de mínims ha estat, que en el doble pilar de 4 d’inici, una de les agulles va fer llenya abans de ser coronada. Quant als castells, van optar per estructures de 6 pisos que es quedaven curtes per a aquesta colla: 4 de 6, 4 de 6 amb l’agulla i 5 de 6. Per sorpresa, van fer un quart castell acabada l’actuació: el 7 de 6 net, que esperen posar sobre una pinya abans d’acabar la temporada.

Els Casteller de Montcada i Reixac van oferir una actuació segura amb el 3 de 6, el 3 de 6 amb l’agulla i el 4 de 6. La mateixa que els Castellers de Gavà, que va plantar a plaça els mateixos castells, però començant amb el 3 de 6 amb l’agulla. Probablement, un dels castells més patits de tota la temporada, malgrat que finalment es va convertir en el 14è descarregat de tota la temporada.

En acabar l’actuació, els grallers de les diferents colles s’han ajuntat per tal d’interpretar el tradicional Toc de Vermut. Entre ells, els Grallers de la Font Groga, que no han faltat a la cita.

Els de la camisa blava afronten les seves dues últimes actuacions de la temporada, a Sant Vicenç dels Horts (10/11) i a Viladecans (17/11), sabedors que han fet una temporada seriosa i regular. Ha arribat al final de la temporada amb 5 estructures diferents a plaça, amb 39 castells descarregats i ni una sola caiguda. Hi haurà qui veurà encara objectius a assolir, com ara la torre de 6, el pilar de 5 o la continuïtat a plaça del 5 de 6, però ningú pot dubtar que els Castellers de Gavà han fet una gran temporada.