La colla gegantera s’aixopluga sota el nom d’Agrupació de Gegants i Gegantons de Gavà. L’actual parella de gegants, que representen els Barons d’Eramprunyà van ser creades l’any 1992, però amb anterioritat ja hi havia hagut una altra parella; de manufactura i fisonomia més clàssica, i més pesats. Aquella primera parella va sorgir en plena efervescència del món geganter, tot coincidint amb tres fets cabdals: el 1r Congrés de Cultura Popular i Tradicional, la Trobada Internacional de Gegants a Matadepera i la participació de diverses colles geganteres a la cerimònia d’inauguració del Mundial de Futbol de 1982.

La primera colla gegantera de la ciutat va viure un procés d’estancament i disminució de membres fins que pràcticament es van dissoldre a les portes del 1990. Tant és així que durant aquella dècada, especialment a la part final, els portadors dels Barons d’Eramprunyà van ésser els membres de la colla Castellers de Gavà. Aquesta situació durà fins que a l’any 2004, aquesta colla, i també per manca d’integrants, va cessar la seva activitat sense acabar de dissoldre’s.

Durant uns anys, en Pere i na Maria, van continuar formant part de les festes de la localitat gràcies als integrants d’altres colles geganteres contractades. Finalment, l’any 2006, antics membres de la colla castellera, de la primera colla gegantera i gent nova sense experiència en el món geganter, van constituir la colla actual que, de mica en mica, i gràcies a les noves figures, han aconseguit fer arribar la tradició gegantera novament als gavanencs. Actualment, qualsevol persona pot participar de l’Associació de Gegants i Gegantons de Gavà, ja siguin petits o grans, gràcies a la gran diversitat de figures que tenen: Barons d’Eramprunyà, Kalamot i Bruguers, i el gegantons per als més petits.

Web: gegants.gava.ppe.entitats.diba.cat

E-mail: gegantons.gava@gmail.com

Xarxes socials: