Corria l’any 1968, encara sota la dictadura franquista, quan un grup de gavanencs va decidir homenatjar la figura de Pompeu Fabra durant l’Aplec de Sant Miquel. Per qui no ho sàpiga encara, aquesta tradició, documentada ja a finals del segle XVI, es va perdre la dècada de 1920 i, gràcies a la força de mossèn Abelard Sayrach i de la Unió Muntanyenca Eramprunyà, el 1961 es va recuperar amb un èxit formidable i ha arribat fins els nostres dies.

El 1968, dèiem, l’Aplec de Sant Miquel va homenatjar Pompeu Fabra en el 100è aniversari del seu naixement. Pompeu Fabra, que era enginyer industrial de formació, va ser l’encarregat principal d’estudiar científicament la llengua catalana. Un fet que es va consumar amb la publicació de la primera gramàtica catalana (1918) i del Diccionari General de la Llengua Catalana (1931).

Durant l’Aplec de Sant Miquel de 1968, els organitzadors van desplegar una pancarta a favor de la llengua catalana al castell d’Eramprunyà. Des de la força i la rebel·lia d’aquella joventut gavanenca, segueix encesa encara la flama que any rere any omple el nostre castell d’activitats i cultura popular.

Enguany, s’ha decidit commemorar el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra, però també el centenari de la primera gramàtica catalana. Per tal de fer-ho, els organitzadors han disposat una pancarta on s’animava els visitants a escriure la paraula catalana que més els agradés. També se n’han vistes de penjades als arbres en cartolines grogues i, ja per tancar el cicle, s’ha obsequiat les persones que han pujat a primera hora del matí amb una postal que reproduïa la que ja es va fer 50 anys enrere.

La cultura popular d’aquesta edició 2018 ha començat amb la Coral la Igualtat, que ja va participar en l’homenatge de 1968. Han ofert una breu cantada amb peces com el Boig per tu, de Sau, i els Segadors. Els Bastoners de Gavà han entrat en escena un cop acabats els jocs medievals. Han organitzat un breu taller en què han ensenyat a ballar una de les danses que tenen en repertori, el Rossinyol. Més tard, els Castellers de Gavà entraven en escena amb el toc d’entrada a plaça, que han seguit amb diversos pilars. L’Aplec de Sant Miquel és una cita important per als de la camisa blava, ja que en la seva edició de 1994, va acollir el primer 4 de 6 de la recent estrenada colla. Els Grallers de la Font Groga han estat els encarregats dels diferents acompanyaments musicals i han acabat la seva actuació amb el Toc de Vermut i la Polca d’Ours, que ha estat ballada per una multitud que ha aixecat polseguera a l’esplanada del castell.

El repicar de la campana Miquela, coronant l’ermita, encara s’escolava entre els arbres mentre la gent dinava i prenia unes postres compartides. Durant la tarda, encara hi hauria persones que baixarien pels diferents camins cap a Gavà. A vol d’ocell, semblarien formiguetes que retornen al seu cau, deleroses de posar punt i final a la seva excursió amb una tranquil·la tarda de diumenge.

Us recordem que també editem una revista digital que podeu descarregar des del següent enllaç. També hi trobareu les instruccions per a subscriure-us de manera gratuïta: Revista Xerinolis.