L’Ermita de Bruguers és un punt de pelegrinatge molt singular a la nostra població. A banda de la llegenda de la seva marededéu trobada, s’hi celebren dos aplecs anuals. El primer d’ells coincideix amb la Pasqua Florida, que es celebra sempre dilluns de Pasqua amb la participació de colles i entitats gavanenques, amb actuacions de corals i ballada de sardanes.

La segona d’elles es celebra amb motiu de la Pentecosta, la Pasqua Granada, i aplega les entitats de Begues i Castelldefels. Aquest diumenge, l’Ermita de Bruguers va ser escenari de la tradicional celebració, que va començar amb la missa solemne, acompanyada per la coral Margalló. En acabat, concert de les corals Montau (Begues), Marinada, Ventijol i Germanor (Castelldefels).

Al migdia hi havia prevista l’exhibició de gegants i balls populars, però els assistents han hagut d’esperar pràcticament una hora fins que els gegants de Begues i els gegants antics de Castelldefels han irromput al mig de l’esplanada. Un ball cadascuna de les parelles i un de conjunt han fet sonar les primeres gralles de la jornada.

Tot seguit, ha estat el torn dels diferents balls de l’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels, que presentava diverses diferències amb el que anunciava el programa oficial. Els més menuts han fet un parell de balls de panderetes que han despertat el somriure dels assistents. La Colla Jove de Bastoners i la Colla Nova de Bastons han continuat amb els respectius balls de lluïment i un de conjunt ben aplaudit. Han seguit les Gitanes de Castelldefels, que malgrat ser un ball parlat en aquesta ocasió només n’han ofert la coreografia. La novetat era l’estrena de la Gitanes infantils, que fan una versió simplificada del ball, i que han aconseguit trenar i destrenar el pal amb la màxima perfecció. Per acabar la ronda de balls, els dos grups de gitanes han ofert un ball amb la música del Febrer, composta pel Manel Rius.

Els castells cloïen la primera part de l’aplec de Bruguers. Els Castellers de Castelldefels i els Encantats de Begues arribaven a plaça a celebrar una vetllada de celebració, més que no pas d’actuació regular. A banda dels pilars d’inici i de comiat, els Grocs han ofert un 3 de 6 amb l’agulla i, tot seguit, un 4 de 6 de germanor que han acompanyat els Grallers de la Font Groga. Per acabar, el Toc de Vermut interpretat pels gavanencs i els dos grups del Toc de Vent, els grallers de Castelldefels.

El dinar arribava en un bon moment —si és que hi ha mals moments per a un bon àpat. Botifarres amb seques han començat a omplir les taules disposades arreu de l’esplanada i assistents i membres de les colles han compartit xerrades i anècdotes mentre feien temps per a la ballada de sardanes. La Cobla Baix Llobregat i el veterà Grup Sardanista Castelldefels cloïen una jornada ben farcida de cultura popular arribada de Begues i Castelldefels, però celebrada a la nostra bonica població de Gavà.

Us recordem que també editem una revista digital que podeu descarregar des del següent enllaç. També hi trobareu les instruccions per a subscriure-us de manera gratuïta: Revista Xerinolis.

Les imatges dels pilars i del castell de germanor han estat extretes de les xarxes socials dels Encantats de Begues i dels Castellers de Castelldefels.