L’anguila Murtrassa té l’honor de ser la primera bèstia de foc de Gavà. La primera anguila es va construir el 1985 i també llançava aigua. Aquesta figura, però, estava tan malmesa que es va decidir fer-ne una de bell nou enlloc de restaurar-la.

El nom d’aquesta bèstia prové de l’estany de la Murtra, on la gent de Gavà i Viladecans hi anaven a pescar fins ben entrat al segle XX. Aquesta tradició té l’origen a l’època en què el senyor del Castell d’Eramprunyà donava permís per pescar anguiles. Un any donava el permís als veïns de Gavà i, el següent, als de Viladecans.

La pesca es feia amb diversos grups, que s’introduïen a l’estany i, amb cops de bastó a la superfície de l’aigua, anaven dirigint els peixos en direcció a les xarxes i altres estris de captura. Un cop acabada la pesca, es cuinaven les anguiles i es feia un àpat popular.

Amb aquest antecedent històric i amb la voluntat de fer un homenatge a la tradició local, la Companyia General del Foc va construir una bèstia de foc que simbolitzés l’esperit de Gavà i de la seva gent.

Si us interessa, també descarregar la partitura del Ball de l’Anguila Murtrassa, d’en Ramon Solé i Miralles.

Alçada: 1,80 m
Llargada: 2,90 m
Pes: 35 kg
Material: fibra de vidre
Any de la construcció: 2006 (original: 1982)
Constructor: Ramon Aumedes
Estrena: 29/6/2006

Material descarregable:
· Fitxa per pintar
· Pòster minimalista
· Partitura del Ball de l’Anguila