Dijous, 12 de desembre, el Museu de Gavà va acollir la presentació d’un nou llibre de la col·lecció ‘La nostra gent’, que aplega ja 12 volums dedicats a la història de la nostra població. Aquest nou volum, era especial, ja que relata 250 anys d’història d’una part inseparable del nostre folklore popular: la dansa.

A la taula d’oradors, hi havia en Ricard Cervera, president de l’Associació d’Amics del Museu de Gavà, que es va encarregar de conduir l’acte; en Josep Campmany, que ha aportat un capítol dedicat a la Tornaboda; en Raúl Puga i Fernández, president dels Grallers de la Font Groga, que s’ha encarregat de la recerca i de la resta d’apartats; i la regidor de cultura, l’Ester Zamorano, que ha format part de l’Esbart Brugués i dels Bastoners de Gavà, i que ha clos l’acte amb un profund agraïment als autors.

El treball presentat és una adaptació d’una recerca iniciada pel Raúl Puga l’any 2014, quan es va proposar de fer un llibre sobre l’Esbart Brugués, on ell mateix hi ballava. Un cop en contacte amb el Centre d’Història de Gavà, va rebre el seu suport i va ampliar la recerca a tota la dansa popular. Posteriorment, aquest estudi etnogràfic va rebre el finançament de l’Institut Ramon Muntaner.

El llibre repassa tota la història del ball popular a Gavà des de mitjans del segle XIX fins a l’actualitat. Es parla del ball de plaça i la seva substitució pels balls de societat i, més endavant, pels envelats. La sardana hi té un tracte molt ample, atès que la primera referència a Gavà es remunta a l’any 1916. Els esbarts, els grups de dansa infantils i el ball de bastons segueixen el relat fins a la Tornaboda, tractada amb profunditat i context.

Segons les dades disponibles, s’ha fet una tirada de 250 còpies. Els primers 100 socis dels Amics del Museu que el demani, el tindran de manera gratuïta. Per a la resta de persones, el llibre estarà disponible per a consulta i préstec a les biblioteques municipals, i es posarà a la venta durant la setmana vinent a les llibreries Pelegrín i Star Books.